Uppdaterad 2025-01-31
Grönytor
Grönytorna inom samfällighetsföreningens skötselområde klipps av föreningens entreprenör. Ogräs i lekplatserna rensas av föreningens entreprenör två gånger per år samt av medlemmarna vid städdag höst och vår.
Parkering är inte tillåten på våra grönytor.
Gräsytor och ängar ska användas som grönytor för lek etc., inte nyttjas som parkeringsplatser för fordon eller uppställningsplats för båtar och båtvagnar eller andra typer av fordon.
Skog, träd och buskar nära egen tomt
Att snygga till runt sitt hus genom att klippa gräs, plantera blommor etc möter inget hinder då det är att betrakta som markskötsel. Dock får inte inhägnad, avskärmning göras i hindrande och/eller exkluderande syfte.
För mindre träd, sly och buskar, med en stamdiameter mindre än 3 cm, gäller också att klippning och ansning är tillåtet.
Se även rubriken Trädgårdsavfall.
Framkomlighet på våra vägar
Då våra vägar är smala behövs den fulla vägbredden för att snöröjning, sophämtning, räddningstjänst och varuleveranser ska fungera. Det är respektive fastighetsägare som är ansvarig för att grenar och häckar inte hindrar framkomligheten. Kostnader för skador som orsakas på fordon bekostas av respektive fastighetsägare. Några exempel som förekommit: häckar som repat lacken vid möte, uthängande grenar som slagit sönder speglar och belysning hos snöröjare, husbil som fått spräckt ruta av uthängande gren osv.
Riskträd nära hus
Om ett träd i direkt anslutning till ett hus betraktas som ett riskträd, det vill säga att trädet riskerar att falla och skada huset vid hård blåst, kontakta styrelsen för konsultation. Om av styrelsen kontaktad arborist anser att trädet utgör en risk för huset, tas trädet bort på föreningens bekostnad.
Skog, träd och buskar centralt i området.
Centralt belägna träd etc. hanteras av styrelsen.
Trädgårdsavfall
Det är inte tillåtet att dumpa ris och löv i skogen, utan är att betrakta som nedskräpning. Markägaren JM har påpekat detta för föreningen vid ett antal tillfällen.
Trädgårdsavfall ska slängas på återvinningsanläggning, alternativt i de containrar som föreningen tillhandahåller vid höst- och vårstäddag.
Eldning av torrt trädgårdsavfall är endast tillåtet under vissa veckor på vår respektive höst, i enlighet med kommunens lokala föreskrifter. Se kommunens hemsida för mer information.
Parkering
Parkering ska i första hand ske på den egna uppfarten.
I andra hand ska förskolans parkering nyttjas, på de tider som tilläggstavlan på parkeringsskylten medger. Det är tillåtet att parkera på förskolans parkering vardagskvällar och nätter, helger, samt dag före sön- och helgdag.
Om ingen annan möjlighet finns så är tillfällig parkering tillåten på våra gator i området, men hänsyn måste alltid tas så att parkerade bilar inte hindrar trafiken eller står i vägen för uppfarter till hus. Med tillfällig parkering
Hastighet i området
Hastigheten i området är lagstadgad 30 km/h, dock finns blå skyltning som påbjuder 15 km/h för att skapa en lugn, trygg och trivsam trafik i området.
Eget hus och tomt
Förändringar av hus och tomt följer kommunens regler för bygglov och bygganmälan. Åtgärder inom 4,5 meter från fastighetsgräns kan kräva godkännande från berörd granne.
Även förändring av yttre byggnadsdelar såsom tak, fasad, fönster och dörrar kan kräva godkännande av kommunen. Detta är dock inte en styrelsefråga utan endast information.
Felanmälan och kontakt med styrelsen
Görs till styrelsens mail, styrelsen@osbygrindsmf.org. För att underlätta sorteringen av ärenden är det önskvärt att felanmälningar har ”Felanmälan” i ämnesraden och övrig kontakt med styrelsen har ”Kontakt” i ämnesraden.
Policyn för utskrift finner ni HÄR